Als eerste in Nederland is Margaret Sabee begin jaren negentig met waden (lees: doeken) als alternatief voor de traditionele kist begonnen. Onder het motto: “Laat je niet kisten”. Dit is ook mede geïnspireerd door mijn BDE (Bijna-dood-ervaring) en het verhaal van de “Lijkwade van Turijn”.

Een wade is een doek die specifiek voor de klant wordt vervaardigd en daardoor uniek is. Er zijn ook hele eenvoudige waden uit voorraad leverbaar. Bij (zeer) bijzondere wensen kan de levertijd oplopen van een aantal dagen tot meerdere weken. De waden kunnen uit meerdere lagen en milieuvriendelijke grondstoffen bestaan.

Vele waden kunnen op korte termijn vervaardigd worden, maar vaak wordt deze al bij leven besteld en krijgt dan een funktie als b.v. wandkleed, sprei of anders. Voor de meeste waden geldt levertijd in overleg en prijzen zijn afhankelijk van wensen, uren en materiaal gebruik, mits anders vermeld. Uitzondering voor waden op voorraad die per direct leverbaar zijn.

Waden bestaan in hoofdzaak uit meerdere lagen, zowel vanuit hygiënisch, alsook esthetisch oogpunt. Meerdere lagen betekent dat er met de buitenste laag gespeeld kan worden. Deze is ook vaak beschilderd en/of in vorm gebracht. De binnenwade wordt daarentegen neutraal gehouden en wordt strak om het lichaam gedrapeerd.

Voor al deze waden geldt dat bij opbaring de delen teruggeslagen worden, zodat het gezicht en ev. handen zichtbaar worden. Pas na opbaring wordt alles (definitief) gesloten.

Margaret maakt van wades een kunstvorm.

Als kunstvorm zit het speelelement er meer in en wordt er afgeweken van het standaardmodel. Dan worden er meer fantasiedraden in verwerkt en geëxperimenteerd. Daarna wordt het verwerkt tot een object, wandkleed of anders. In een handomdraai is het mogelijk deze uit de kunstvorm te halen en terug te brengen tot de bruikbare wade die het van oorsprong is.

Handgeweven waden zijn veelal van natuurzuivere grondstoffen, denk b.v. aan katoen, linnen, wol, zijde, enz. Corridors zijn bedoeld als een soort deksel over de opbaarplank, zodat de contouren van het stoffelijk lichaam niet te zien is. Vlindervormige waden bestaan uit meerdere lagen en alleen de buitenste wade heeft de vorm van de vlinder. Deze vorm is vaak groot van omvang. De vleugels worden aan de voorkant over het lichaam gevouwen.

Foto: Bart Benschop – Den Haag

Dieverse voorbeelden kunt u zien in de Portfolio van Margaret Sabee. Klik hier.